Udostępnij na:

„Chillout room” – pomysł DSSE na angażowanie i wydobywanie potencjału z uczniów.

Młodzież z ZS nr 5, popularnie zwanego „Mechanikiem”, przez kilka miesięcy budowała sobie unikatowe miejsce spędzania przerw między lekcjami. Teraz mają się czym pochwalić i nie muszą już jeść kanapek przysiadając na parapetach.

A wszystko to z inicjatywy Daicel Safety Systems Europe z Żarowa. Firma od lat wspiera szkoły, instytucje oraz  projekty dotyczące szkolnictwa, rozwoju i sportu. Pomysł stworzenia chillout room’u zrodził się około półtora roku temu. Wówczas to dyrekcja Zespołu Szkół Nr 5 chcąc poszerzyć współpracę z firmami, poszukiwała kierunków, które byłyby atrakcyjne także z punktu widzenia pracodawcy. Podczas rozmów z DSSE zrodził się pomysł, że należy zebrać kilka firm i wesprzeć jakiś projekt, który będzie dziełem uczniów „od początku- do końca”. Spośród wszystkich inicjatyw wytypowano modernizację szkolnego holu i zamienienie go w miejsce relaksu na czas przerw pomiędzy lekcjami. Kolejnym etapem było stworzenie wizji takiego miejsca. Kilkudziesięciu uczniów stworzyło bardzo ciekawe koncepcje. W tym samym czasie pracodawcy, na czele z DSSE, jednoczyli się i dopracowywali koncepcję wsparcia tego projektu, a potem obradowali nad wyborem najlepszego z zaprezentowanych projektów. Wygrała wersja ekologicznego chillout room’u, w którym główna rolę odegrały palety, trawa i meble z nich zbudowane, a także ściana pokryta w całości mchem.

Realizacja projektu zajęła ponad pół roku. Uroczyste otwarcie tej ekologicznej strefy dla uczniów, odbyło się przy udziale wszystkich osób, które miały swój wkład w projekt oraz naturalnie uczniów, którzy już od pierwszych chwil mogli testować nowe meble i sprzęty.

- Zawsze będziemy was wspierać w dobrym treningu do rozwoju waszych zdolności i talentu – obiecał młodzieży Yasushi Hiramatsu, prezes DSSE Żarów. - Liczę na to, że kiedyś traficie do naszej firmy (…) będziemy na was czekać”.

Nie pozostaje nic innego, jak tylko życzyć uczniom rozsądnego korzystania z Chillout room’u oraz pełnego relaksu podczas przerw.

Więcej zdjęć i informacji:

https://www.facebook.com/daicelsse/?hc_ref=ARQEfgOK35Jz72eiXug6HkCxcl0RbYA8Wh-LG6609zIumO1uR0RSRQ8sO9oIYefDTM0&fref=nf

http://walbrzych.dlawas.info/edukacja/zs-nr-5-uczniowie-sami-stworzyli-zielony-chillout-room-foto/cid,13513,a